Prajitura cu mere, caramel si afine in aluat

de simona72 in Prajituri, 1 Dec 2014 | 5445 vizualizari

 

Nu este nevoie de o zi speciala pentru o astfel de prajitura...

 

INGREDIENTE

  • pentru aluat:
  • 5 oua
  • 1 praf de sare
  • 180 gr zahar
  • 80 ml ulei de floarea soarelui
  • 200 ml lapte
  • 250 gr faina
  • 3 linguri gris
  • 1 plic praf de copt
  • 150 gr afine congelate
  • pentru caramel si umplutura:
  • 100 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 4 linguri apa
  • 1 lingura scortisoara macinata
  • 6-7 mere (depinde cat sunt de mari)
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu mere, caramel si afine in aluat:

Pentru inceput ne ocupam de mere si caramel: se spala merele, se sterg cu prosop de bucatarie. Daca vreti puteti sa le curatati de coaja, eu le-am preferat cu tot cu coaja si am indepartat doar cotorul, iar pentru asta am folosit feliatorul special de mere, care in acelasi timp a feliat merele si a separat si cotorul de miez. Am taiat feliile de mere in bucati. Intr-o tigaie antiaderenta am caramelizat zaharul, am adaugat untul, am amestecat pana s-a topit, apoi am adaugat merele si cateva linguri de apa. Am adaugat si scortisoara si am lasat pe foc aproximativ 5 minute, pana merele sau inmuiat putin, dar nu sau zdrobit. Am pus compozitia de mere si caramel intr-o tava termorezistenta unsa cu unt.

Pentru aluat: am mixat ouale intregi cu praful de sare si zaharul. Cand ouale au crescut in volum si au ajuns la consistenta ca de crema, am adaugat uleiul in fir subtire, ca la maioneza. Am amestecat faina cu praful de copt si grisul. Am adaugat treptat la mixul de oua cate putina faina si putin lapte. Am mixat la viteza mica pana ingredientele sau incorporat in totalitate. La urma am adaugat afinele pe care le-am pus din timp intr-o strecuratoare sa se dezghete. Am amestecat cu o spatula si aluatul astfel obtinut l-am adaugat peste mere si caramel. Am dat tava la cuptorul incins la 180 grade pentru 15 minute, apoi am redus focul la 165 grade si am mai lasat prajitura inca 20 minute in cuptor.

Scoatem tava, lasam sa se racoreasca 5 minute, punem peste forma termorezistenta in care se afla prajitura un platou si cu o miscare ferma rasturnam prajitura in platou. Lasam forma peste prajitura inca 10 minute, pana prajitura a absorbit sucul lasat. Indepartati forma, lasati prajitura sa se raceasca complet, o portionati si o puteti servi.

Sa va fie de bine!!

TIPS-URI

1

eu am vrut un aspect mai retro pentru prajitura mea...voi puteti sa mixati frisca si sa puneti deasupra

2

pe langa mere, se pot adauga nuci, migdale...

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mere, caramel si afine in aluat" nu uita sa-i faci un review.
 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere si gris